طبق برآورد آژانس بینالمللی انرژی، درآمدهای حاصل از صادرات نفت روسیه در نوامبر، به میزان ۲.۴ میلیارد دلار بر مبنای ماه به ماه کاهش یافت، در حالی که درآمد حاصل از صادرات فرآوردههای نفتی، ۸۰۰ میلیون دلار کاهش داشت.
اویل پراس در حالی مدعی شده که ایران نفت خود را ۴۲ درصد زیر قیمت های بین المللی عرضه می کند که حسینی عضو اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفتی حداکثر مقدار ارزان فروشی را ۲۰ دلار اعلام کرده است.
نشست مشترک شرکتهای نفت و گاز ایران و روسیه با حضور نمایندگانی از انجمن شرکتهای صادراتمحور برق و انرژی روس وابسته به وزارت انرژی روسیه و بعضی از شرکتهای دانشبنیان ایرانی برگزار شد.
افت و خیز قیمت نفت در هفته های گذشته پیش بینی آینده این بازار را سخت کرده است. برخی از کارشناسان از احتمال ۳ رقمی شدن دوباره بهای نفت می گویند و برخی دیگر متوسط قیمت امسال را ۷۰ دلار می دانند.
حدود ۸ روز به زمان اعلامی برای تعیین سقف قیمتی برای نفت روسیه باقی مانده؛ بسیاری اجرایی شدن این تصمیم اروپا را به منزله صادرات بیشتر مسکو به بازار شرق دانسته و آن را تهدیدی برای صادرات ایران می دانند.
تحلیلگر موسسه بینالمللی کپلر گفت: طبیعتاً تشدید رقابت در بازار آسیا باعث خواهد شد تا ایران وادار شود تخفیفهای بیشتر پیشنهاد دهد تا سهم خود را در بازار چین حفظ کند. هند تا موقعی که تحریمهای آمریکا بر صنعت نفت ایران برداشته نشود به احتمال زیاد نفت از ایران وارد نخواهد کرد و اگر قیمتها ثابت بمانند به معنای درآمد کمتر برای ایران است.
پالایشگاههای اروپایی با تامین بیش از نیاز نفت روبرو شده اند و هنوز کمبود عرضهای که پیش بینی شده بود با ممنوعیت نفت روسیه پیش خواهد آمد، اتفاق نیفتاده است.
نماینده سابق مجلس گفت: ما وقتی کار استاندارد نمیکنیم ممکن است هر کار اشتباهی را از جمله واردات و یا استفاده از بنزین پتروشیمیها مرتکب شویم و این به معنای بردن راه حل مسئله به گوشه میدان است.
یک کارشناس حوزه انرژی گفت: روسها برای حل مشکلات خودشان از ما استفاده ابزاری میکنند و در نهایت با اروپا و امریکا صلح خواهند کرد و ما تکلیفمان شخص نیست که چگونه این ضرر و زیان را جبران کنیم به همین جهت باید این مسئله کالبدشکافی شود و بدانیم تصمیماتی که میگیریم در بلندمدت چه ضرر و یا سودی برای ما دارد.
ایده تعیین سقف قیمت برای نفت روسیه که از سوی کشورهای صنعتی گروه هفت دنبال میشود ممکن است در تئوری درخشان به نظر برسد اما در عمل باعث آشفتگی زیادی خواهد شد و احتمالا قیمتهای نفت را بالاتر میبرد.
بسیاری متخصصان بازار عقیده دارند اظهارات وزیر انرژی عربستان در مورد کاهش احتمالی تولید اوپک که قیمت نفت را تا ۱۰۰ دلار در هر بشکه بالا برده، درواقع هشداری است برای آمریکا درمورد پیامدهای بازگرداندن نفت ایران به بازارهای جهانی.
اطلاعات شرکتهای رصد نفتکشها نشان میدهد که ایران صادرات نفت خود را در ژوئن و ژوئیه افزایش داده است و ممکن است میزان صادراتش ماه میلادی جاری با عرضه تخفیف بیشتر نسبت به نفت روسیه به چین، افزایش بیشتری پیدا کند.